Exempel på vardagsrätter:
Falukorv i ugn (med tomat, lök och ost)
Blodpudding med lingonsylt
Stuvade makaroner med köttbullar eller falukorv
Sjömansbiff
Laxpudding
Köttfärssås och spaghetti (italiensk touch men svenskt enkelhet)
Festmat och trender
På fester, middagar och bjudningar satsade man gärna på mat som kändes lite “internationell” eller lyxig. Det var populärt att bjuda på förrätter, huvudrätter och desserter – gärna på riktigt porslin och med klassiska servetter.
Populära förrätter och plockmat:
Räkcocktail i glas eller coupe
Ostbricka med vindruvor och kex
Fyllda ägghalvor (ofta med majonnäs, räkor eller kaviar)
Gelé- och aspikbitar (färgglada och dekorativa)
Huvudrätter med 70-talskänsla:
Portergryta
Fläskfilé Africana (fläskfilé, banan, curry, jordnötter)
Hawaii-pizza och Vesuvio
Oxfilé Provencale
Gratinerad kassler med ananas
Efterrätter och sötsaker:
Gino (frukt med vit choklad i ugnen)
Ananasskivor med After Eight (värms i ugn, serveras med glass)
Chokladpudding
Ambrosiakaka (saftig sockerkaka med apelsin)
Bananasplit
Det svenska köket blev också mer färgstarkt – både i smaken och utseendet. Recepttidningar och kokböcker tryckte gärna bilder på gratänger med mycket ost, uppläggningar med persilja, citron och paprikapulver samt efterrätter toppade med konserverad frukt.
Mat blev en del av det sociala umgänget, inte bara ett måste. Att bjuda hem vänner eller familj på “exotiska” rätter visade att man hängde med i trenderna.