Mat på 70-talet – klassiker, trender och recept

Publicerad: 2025-07-18
Mat på 70-talet – klassiker, trender och recept

Under 1970-talet förändrades det svenska köket långsamt. Många familjer lagade fortfarande klassisk husmanskost, men utbudet i butikerna började växa och många blev nyfikna på nya smaker från andra länder. Trots det fanns potatis, kött, fisk och såser ofta med på bordet. Många maträtter gick snabbt att laga – det var viktigt när både kvinnor och män i ökande grad började arbeta utanför hemmet.

Exempel på vardagsrätter:

Falukorv i ugn (med tomat, lök och ost)

Blodpudding med lingonsylt

Stuvade makaroner med köttbullar eller falukorv

Sjömansbiff

Laxpudding

Köttfärssås och spaghetti (italiensk touch men svenskt enkelhet)

Festmat och trender

På fester, middagar och bjudningar satsade man gärna på mat som kändes lite “internationell” eller lyxig. Det var populärt att bjuda på förrätter, huvudrätter och desserter – gärna på riktigt porslin och med klassiska servetter.

Populära förrätter och plockmat:

Räkcocktail i glas eller coupe

Ostbricka med vindruvor och kex

Fyllda ägghalvor (ofta med majonnäs, räkor eller kaviar)

Gelé- och aspikbitar (färgglada och dekorativa)

Huvudrätter med 70-talskänsla:

Flygande Jakob

Portergryta

Fläskfilé Africana (fläskfilé, banan, curry, jordnötter)

Hawaii-pizza och Vesuvio

Oxfilé Provencale

Gratinerad kassler med ananas

Efterrätter och sötsaker:

Gino (frukt med vit choklad i ugnen)

Ananasskivor med After Eight (värms i ugn, serveras med glass)

Chokladpudding

Ambrosiakaka (saftig sockerkaka med apelsin)

Bananasplit

Det svenska köket blev också mer färgstarkt – både i smaken och utseendet. Recepttidningar och kokböcker tryckte gärna bilder på gratänger med mycket ost, uppläggningar med persilja, citron och paprikapulver samt efterrätter toppade med konserverad frukt.

Mat blev en del av det sociala umgänget, inte bara ett måste. Att bjuda hem vänner eller familj på “exotiska” rätter visade att man hängde med i trenderna.